Searching...
2012. december 28., péntek

Új, három nyelvű buszpályaudvar épül Dunaszerdahelyen


Hamarosan megkezdődik a dunaszerdahelyi, meglehetősen lerobbant autóbusz-pályaudvar újjáépítése. A látványtervek kétnyelvű megoldást ígérnek, az építkezés a tervek szerint a nyár végéig befejeződik.

Márciusban kezdődhet a felújítás, amelyre jobban illik az újjáépítés szó, ugyanis szinte teljes egészében elbontják a jelenlegi építményeket, csupán a peronokon álló pillérek maradnak meg, melyek jelenleg a pályaudvar felett átívelő gyalogos-folyosót tartják. A folyosót nem építik vissza, a pillérek a jövőben az új tetőszerkezetet tartják majd.
A jelenlegi főépületet, melyben a váróterem, büfé, mellékhelyiségek és a kiszolgálószemélyzet helyiségei találhatók, teljes egészében lebontják, és vadonatúj épületet emelnek a helyébe.Dorák Rudolf diszpécser portálunknak elmondta, hogy az új épület a legmodernebb technológiával, tágas parkolóval felvértezve várja mad az utasokat. A jelenlegi elavult információs táblák helyett három nyelvű (magyar, szlovák, angol) elektronikus rendszer tájékoztat majd az aktuális információkról, amely a GPS rendszernek köszönhetően folyamatosan naprakész lesz. Az építkezés várhatóan márciusban indul, és a tervek szerint nyár végére el is készül a beruházás. A buszállomás az átépítés alatt is üzemelni fog, az építkezés menetéhez igazítva irányítják majd a járatokat és az utasokat. A jelenlegi épületet 1986-ban adták át a forgalomnak, a közlekedési vállalat privatizációját követően a helyi képviselő-testület még 2005-ben adta el a Szlovák Autóbusz-közlekedési Vállalatnak (SAD) az autóbusz-állomás 1,4 hektáros területét, 350 korona négyzetméterenkénti áron, az épület azelőtt is a cég tulajdonát képezte. A felújítási tervek azóta tolódtak.

A cég közeli telephelyén a napokban fejezték be egy modern szerelőműhely építését, és az irodaház felújítása is folyamatban van. Az állomás terveit Ambrus Csaba mérnöki irodája készítette, a látványtervek az Adif DS iroda honlapjáról származnak. A jelenlegi buszállomás alkalmazotti részlegén is ki vannak függesztve a tervek, igaz, ott zöld kivitelben. Az SAD DS - egyébként példásan többnyelvű, és elsőrangú magyarsággal íródott - honlapján egyelőre még nincs nyoma a felújításról szóló terveknek.(bumm, pg, fotó: a szerző felvételei)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Back to top!