Searching...
2012. szeptember 16., vasárnap

Erdély valódi kapuja: a Király-hágó

Ma már csak igen kevesen - a beavatottak, vagy a régi erdélyiek - tudják, hogy Erdély valójába nem Ártándnál, vagy Borsnál, hanem jóval beljebb, a Király-hágónál kezdődik: fotók, és videó.
Kilátás a Király-hágóról, Utikalauz.hu Gyimesi László


Néhány pillanatkép Erdély kapujáról.

Erdelyiut.hupont.hu képe
A Király-hágó (más néven Erdély kapuja, románul: Pasul Craiului) a Réz-hegységben, Kolozs és Bihar megye határán, Királyhágó és Báródsomos települések között, 582 méter magasságban található hágó. Nemcsak gazdasági, hanem kulturális szerepe is nagy, hiszen kapcsolatot teremt a Partium és a történelmi Erdély között. Sokáig itt volt Partium és Erdély határa, a kiegyezés után pedig az Erdély megnevezés helyett gyakran a Királyhágón túl-t használták. Ugyanakkor Partium és Bánság együttes jelölésére a romániai reformátusok ma is a Királyhágómellék megnevezést használják (például Királyhágómelléki Református Egyházkerület). Áthalad rajta Románia egyik legfontosabb főútja, a DN1 (a nemzetközi útszámozás szerint E60).  (Wikipédia)

Autóút a Király-hágón - utazzerdelybe.hu képe

Videó a Király-hágóról


1 megjegyzés:

  1. A Királyhágó az a hely, ahol meg kell állni és megenni az első itthoni miccset, hogy ne üres hassal térjen haza az ember a nagy útról. :D :D

    VálaszTörlés

 
Back to top!