Searching...
2012. szeptember 9., vasárnap

Az erdélyi zászló(k)

Székelyföld zászlaja a Wikipédiáról

A csillagos székely zászlót (fent) alighanem jóval többen ismerik Erdélyen kívül is, mint az erdélyi zászlót. Ez utóbbinak több változata is van. Alább megnézzük, hogy mifélék.


Más a helyzet viszont Erdély zászlajával. Bár jelenleg hivatalosan egyik tájegység sem létezik - ami a hivatalos közigazgatást illeti - jelképeik viszont tovább élnek.

Csakúgy mint a fenti székely lobogónak is ismert egy piros-fekete változata, az erdélyi trikolórból is több létezik.

Erdély zászlaja Erdély nem hivatalos zászlaja, mivel a régió Románián belül nem rendelkezik autonómiával. Míg a térség címere nagy történelmi múltra tett szert, addig a zászló használata a 20. században terjedt el az itt élő, főleg magyar és román etnikumok között. Erdélynek két nem hivatalos zászlaja van.


Erdély zászlójának ezen verziója a 1848–1849-es honvédsereg által használt lobogóra hasonlít. A fehér alapú zászló széleit váltakozó piros és zöld háromszögek (farkasfogak) díszítik, és a címer középen helyezkedik el. A zászló főleg 1990 után terjedt el a magyar nemzeti érzelműek körében.




Ez a változata a zászlónak az 1918-as román nagygyűlés alkalmával került ismertté. A zászlóban használt színek: a kék, piros és sárga megegyeznek a címer színeivel. Az Erdélyben élő magyarokra, székelyekre és szászokra utalnak.


Forrás: Wikipédia

1 megjegyzés:

  1. "Kérlek, oszd meg, küld tovább! Köszönöm! http://www.causes.com/causes/810844-erdelyorszag

    VálaszTörlés

 
Back to top!