Három jellegzetesen erdélyi étel a hétvégi főzőcskéhez a posztban. A képen pedig egy szép adag csorba leves.
Póréhagymaleves palacsintával
Hozzávalók:
- póréhagyma
- pityóka
- petrezselyemgyökér
- zeller
- murok, vagyis sárgarépa
- tej
- tojás
- liszt
- só
- metélőhagyma
Tejben
főzd meg a murkot, petrezselymet, zellert, szűrd le, és a levében főzd
meg a kockára vágott krumplit és a póréhagyma karikára szeletelt fehér
részét. Mikor a zöldség megpuhult, adj hozzá még 5 dkg vajat, sózd,
borsozd. Közben cukor nélkül készíts híg palacsintát apróra vágott
metélőhagymával, göngyöld össze, metéld kisujjnyi széles szeletekre, és
tálaláskor tedd a levesbe.
Erdélyi zsiványpecsenye puliszkával
Hozzávalók:
marhahús
húsos füstölt szalonna
só
törött bors
hagyma
A
húst vágd tenyérnyi nagyságúra, a füstölt szalonnát fele nagyságúra és
vastagságúra, majd sózd és borsozd. A hagymákat négyeld fel. A
fűszerezett hús- és szalonnaszeleteket, valamint a hagymadarabokat egy
vagy több nyársra húzd fel, nem túl szorosan egymás mellé, a feltűzdelés
váltakozva történjék. Nyárson sülő szalonnával kenegetve, állandó
forgatás mellet, izzó parázs felett süsd jó pirosra. Tálra halmozott
vagy formából kiborított puliszkára helyezve tálald.
Puliszka
Hozzávalók:
Tedd
fel forrni a vizet, majd szórd bele a sót. Amikor már lobogva forr,
tedd bele a málélisztet. Főzd körülbelül 20 percig. Ezután vedd le a
tűzről, és ruhába bugyolálva kavard erőteljesen 3-4 percig. A puliszkát
nedves fakanállal válaszd el az edény oldalától. Még 2-3 percig főzd kis
tűzön, utána borítsd deszkára vagy tálra, és feszesre kihúzott cérnával
vágd szeletekre. Tejjel, túróval, paprikás- és tokányfélékkel egyaránt
finom, könnyű étel. Egészséges, de a kenyeret és a körítést is pótolja a
húsból készült ételeknél.
Femina.hu
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése