Searching...
2013. január 26., szombat

A Lázár-kastély története (fotókkal + 2 videóval)

Az elmúlt napokban többen is posztoltatok képeket Erdélyi Képek közösségi oldalunkra a gyergyószárhegyi Lázár-kastélyról. Így biztos érdekel titeket a kastély történet is. Utánajártunk!


Gyergyószárhegy, a Szármány-hegy déli oldalán, 6 km-re fekszik Gyergyószentmiklóstól. Megközelíthető vasúton illetve országúton.
Kialakulását a XII. századra tehetjük. A település élete összefonódott a Lázár-család történetével. A részben restaurált Lázár-kastély 1532-ben épült és 1632-ben reneszánsz stílusban bővítették.




Itt töltötte gyermekkora egy részét Bethlen Gábor és itt talált menedékre Petru Rares valamint III. Mihnea. 1499-ben Lázár András pápai bullát kér a helybeli kolostor alapításához. A Lázár család a XVI-XVII. században valósággal monopolizálta magának Csík-, Gyergyó-, és Kászonszék főkirálybíróságát. Az 1600-as években Szárhegy a Székelyföld egyik fontos katonai és közigazgatási központjának számított.1665-ben, Lázár István egy darab területet a Ferencrendi szerzetesek számára bocsájtott, ahol kápolnát is építtetett nekik.


1669-ben Kájoni János, új épületet emeltetett. 1670-ben egy aranyozott, ezüstözött, festett cifra oltárt is rendeltek a zárda templomába.
A Lázár-kastélyt több alkalommal is felégették. A Lázár-kastély dombra felkúszó négyszögű építményként tárul a látogató tekintete elé. Négy sarokbástyája közül háromnak az alaprajza négyszögű, egynek pedig hatszögű. A bejáratot a déli falba beépített kapu alkotja. A belső udvarba belépő látogató tekintete rögtön a renovált lovagterem házára és az Asszonyok-házára esik. Az udvar közepén lévő négyszögű építmény az egykori várbörtön.
A nyugati falon az 1532-es dátum, valószínűleg a fal keletkezési időpontjára utal.

Egy téli kép a gyergyószárhegyi kastélyról - Gáspár Józseftől


A falfestmények restaurálását 1987-ben kezdték el az UNESCO támogatásával. A restaurálási munkálatok ma is folytatódnak, végső cél, hogy a kastély újra régi szépségében csillogjon, legyőzve az idők pusztítását, hiszen a kastély az erdélyi reneszánsz építészet egyik legjelentősebb építménye.
A kapubástya termében található festmények, a festett kazettás lovagterem bútorzata, fejedelmi pompája, a szoborpark (több mint ötven alkotás), a művésztelep épületében berendezett népművészeti termek mind-mind felejthetetlen élményt jelentenek a látogatónak.

A kastély emeleti termében képzőművészeti kiállítás tekinthető meg.
A kolostor és a templom mai alakját 1875-ben nyerte el, amikor egy tűzvész után újjáépítették.
Művelődéstörténeti érdekesség az elmúlt századokból a szárhegyi népi foglalkozásnak egy sajátos ága, a surlópor-készítés.

A Lázár-kastély lovagterme (foto: Erdely-szep.hu)


A községben turisztikai szolgálat működik. Több mint 30 családi házban összkomfortos vendégszobák várják a turistákat. A szolgáltatások igen változatosak, a szállás mellé félpanziót vagy teljes ellátást biztosítanak.

A kastélyban minden évben képzőművészeti tábort és népművészeti találkozót szerveznek.
A község határában, a Tatárhalmon emlékmű található az 1716-os tatárbetörés emlékére.


Szekelyfold.info.ro nyomán Aranyfust.com (ro)
A kezdőképen: Laszli Adrienn felvétele a kapubástyáról, 2012. augusztusából

3 megjegyzés:

  1. Az Őseim kastélya.1990 környékén jártunk ott, és Én nyitottam ki egy nagy kulccsal a bezárt kaput :) Lázár Róbert

    VálaszTörlés
  2. REMÉLEM MINÉL ELŐBB SZÉT ESIK...DE NEKÜNK IS TENNI KELL AZÉRT....

    VálaszTörlés

 
Back to top!