Searching...
2013. január 20., vasárnap

Egy régi tusnádi képeslap nyomában

2011 májusában tették közzé a Csíki Hírlapban a mellékelt Tusnád feliratú képeslapot. Mivel a megörökített oltárkép ma egyik alcsíki templomban vagy kápolnában sem található meg, arra kérték az olvasókat, segítsenek a festmény azonosításában.

Az 1940-es évek elején kiadott tusnádfürdői képeslapot Erőss Vilmos kollégánk, amatőr helytörténész vásárolta meg az egyik árverésen. A lapon egy, Szűz Máriát ábrázoló oltárkép látható, a kép jobb alsó sarkán pedig a Tusnád felirat. A képeslap Gáll Béla fényképész műhelyéből került ki az 1940-es évek elején, és a postabélyegző szerint 1946 júliusában Kézdiszentlélekről küldték Kolozsvárra (Sînzieni / jud. Trei Scaune, illetve a Cluj felirat olvasható ki nagyítóval a postai bélyegzőn).

Végigjártuk a nagytusnádi, újtusnádi és tusnáfürdői templomokat, illetve kápolnákat, de sehol sem bukkantunk a festmény nyomára. Olvasóinktól sem érkezett nyomra vezető jelzés, Erőss Vilmos azonban nem adta fel a kutatást. Feltételezései helyesnek bizonyultak, ez a kép az 1920-as évek végén, illetve az 1930-as évek elején épített tusnádfürdői kápolna főoltárán volt látható. Ennek a régi kápolnának a helyére épült az 1980-as években a mai tusnádfürdői templom. Az értékes festmény jelenleg a tusnádfürdői plébánia sekrestyéjének keleti oldalán látható. Vele szemben van egy másik, hasonló kép is, és mindkét festmény alsó szélén a „Daday 931” felirat olvasható.

Daday Gerő festőművész 1890. március 21-én született Gyulafehérváron, és 1911-ben tanítói oklevelet szerzett. A Nagybányai Szabad Festőiskolában tanult, ezt követően szakmai és művészettörténeti ismereteit a müncheni tanulmányútján tökéletesítette. 1921–1930 között a székelykeresztúri tanítóképzőben tanított rajzot, szépírást és kézimunkát, majd lemondott tanári állásáról, s csak a festéssel foglalkozott. Tanítványai közé tartozott Ipó László.

Erőss Vilmos kutatásaiból tudjuk, hogy Daday számos tájképet és portrét festett, vallásos, de főleg történelmi tárgyú kompozícióival vált ismertté. Megörökítette Zrínyi Miklós hadvezért, Buda felszabadítását, 1935-ben pedig Báthori István erdélyi fejedelem trónra lépését (Lengyelország királyaként). Ez utóbbi képet (6X3 m) Horthy Miklós, Magyarország kormányzója vásárolta meg, és a lengyel kormánynak ajándékozta.

Vámszer Géza csíkszeredai tanár és néprajzkutató elismeréssel beszélt Daday Gerő festő 1926-ban megnyílt székelyudvarhelyi kiállításáról. Az 1930-as évek végén Magyarországra áttelepedett festő a második világháború után még ellátogatott Székelykeresztúrra, de ezt követően Erdélybe már soha nem tért vissza, Budapesten hunyt el 1979. március 22-én.


Szekelyhon.ro nyomán

Ha neked is van érdekes régi képed/képeslapod /a Kárpát-medence bármely vidékéről/ küldd el nekünk az aranyfust@outlook.com címre, hogy történetét együtt kideríthessük!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Back to top!