Searching...
2013. március 23., szombat

Erdélyi városok 3.: Máramarossziget (fotókkal)


Máramarossziget (románul Sighetu Marmației, németül Maramureschsigeth) megyei jogú város Máramaros megyében. A Tisza-parti város egykor Máramaros vármegye székhelye és Magyarország faiparának és sóiparának központja volt.

Református templom, Máramarossziget - fotó: Wikipédia

Nagybányától 53 km-re északkeletre a Tisza bal partján fekszik. Közúti határátkelő hely Ukrajna felé. Neve a Máramaros (románul Maramureș) folyónévből való. A víznév az indoeurópai mori (= tenger, állóvíz) és a mors (= holt) szavakból származik. Arra utal hogy a város a Tisza és az Iza szögében épült.


A város területe a bronzkor óta lakott. Itt vezetett át a fontos Tisza-völgyi kereskedelmi út. Első említése a 11. században történik, 1231-ben Maramors, 1332-ben Zyget néven említik. 1272 és 1290 között IV. László király románokat telepített ide. 1352-ben szabad királyi város és Máramaros vármegye székhelye lett. 1459-ben Királyi sókamara-hivatal és a vármegye gyűléseinek székhelye volt.



1570-től az Erdélyi Fejedelemséghez tartozott. 1733-ban III. Károly magyar király (VI. Károly császár) újra Magyarországhoz csatolta és a magyarországi ruténok és a románok egyik fontos politikai és kulturális központja lett.

Felsőbb leányiskola, Máramarossziget


Egykor volt jogi akadémiája, valamint katolikus és református gimnáziuma is.

1918-ig, majd 1940-től 1944-ig újra Magyarország része, Máramaros vármegye székhelye (nem volt része az 1939-ben felállított Máramarosi közigazgatási kirendeltségnek). A városba a második bécsi döntést követően, 1940. szeptember 5-én vonult be a honvédség; a bevonulás előtt felfegyverzett román polgári személyek és katonák raboltak és erőszakoskodtak.

Magyar honvédek vonulnak Máramarossziget fő terén 1940.  szeptember 5-én


Máramarossziget volt az első visszatért észak-erdélyi város, lévén a Tisza túlpartja 1939 óta újra Magyarországhoz tartozott, így a határ mentén felsorakozott honvédcsapatok itt kezdték meg az átkelést az erdélyi bevonulás első napján. 1944. október 17-én került szovjet kézre.

Isza-híd, Máramarossziget


Kapcsolódó poszt: A legendás Horthy-csúcs (fotókkal)       

 (forrás: Wikipédia)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Back to top!