Searching...
2013. március 12., kedd

A kolozsvári Mátyás-ház időképen (időfotó)


Bár a blog nem csak Erdélyről, hanem az egész Kárpát-medencéről szólna, úgy tűnik az egyik legfontosabb pont mégis Kolozsvár lesz az oldalon. Megint Kolozsvár és a Mátyás-ház.


Enikő múltkori posztjában egymás alatt bemutatta a két felvételt. Azóta többen írtatok nekünk, hogy tegyük már egymásra a két réteget, és nézzük meg, hogy miként néz ki a múlt (1902.) és a jelen (2012.) egymás mellett a kolozsvári épületen.

Hunyadi Mátyás egykori szülőháza külsejében olyan jelentőset nem változott 110 esztendő alatt - persze itt felfedezhetünk eltéréseket, például az ablakok és a tetőzet vonatkozásában - ám érdemes  tekintetünket egy kicsit balra fordítanunk, a szomszédos épületre.

Itt látjuk, hogy míg a korabeli fotón egy kétszintes házat látunk, a mai Kolozsvárt bemutató képen már egy háromszintes épület magasodik a kép bal oldalán.

S ha megint visszanézünk a Mátyás-házra, akkor megfigyelhetjük, hogy például a kémények mit sem változtak azóta.



Ha megnézzük Enikő bejegyzésében a két egymás mellé tett fotót jól látható, hogy - természetesen - 1902-ben még sehol sem volt a tájat, és az összképet elcsúfító kábelrengeteg, ami ma a ház tetején "díszeleg".

Ha neked is vannak hasonló összevágott képeid, vagy lenne ötleted, hogy mit mutassunk be ilyen módon - netán képeket is küldenél hozzá akkor írj nekünk az aranyfust@outlook.com címre.

Aranyfust.com (ro) 


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Back to top!