Searching...
2013. március 15., péntek

A prímási palota Pozsonyban (fotókkal)



A pozsonyi prímási palotában ajánlotta fel Széchenyi István birtokainak egyévi jövedelmét a Magyar Tudományos Akadémia megalapítására.  V. Ferdinánd magyar király szintén itt írta alá 1848. április 11-én az áprilisi törvényeket.


A kezdőképen a palota belső udvara - fotó: errearra.eoldal.hu

A korábbi palota akkor épült, amikor el kellett hagynia az Esztergomi érsekségnek a törökök által elfoglalt Esztergomot. Az 1590-es tűzvész után átépítették és kibővítették. 1611 és 1662 között mind itt nyomtatták a Pozsonyban nyomtatott könyveket továbbá a régi püspöki háznak is volt Szent László király tiszteletének szentelt kápolnája.


A mai palotát 1778 és 1781 között Heffele Menyhért udvari építész építette az egykori püspöki ház helyén, Batthyány József esztergomi érsek rendeletére és költségére.

A kastély Szent György szökőkútja eredetileg Forgách Ferenc érsek díszkertjéből került ide, amelynek hírnevét Lippay György érsek alapozta meg.  A kert megszüntetése után a szökőkút először egy polgári családi ház kertjében kötött ki, később a város ajándékba kapta, végül a palota udvarán helyezték el.


Prímási palota, Pozsony - tükörterem (fotó: Bagyinszki.hu - Bagyinszi Zoltán)


A palota első emeletén található Tükörteremben 1805-ben írták alá a Pozsonyi békét az austerlitzi csata után. A szerződés aláírásánál a győztes Bonaparte Napóleont külügyminisztere, Maurice Talleyrand, a legyőzött I. Ferenc császárt Liechtenstein János herceg képviselte.

Ugyanitt ajánlotta fel Széchenyi István birtokainak egyévi jövedelmét a Magyar Tudományos Akadémia megalapítására.

V. Ferdinánd magyar király szintén itt írta alá 1848. április 11-én az áprilisi törvényeket, Mária Anna királynénak, Ferenc Károlyfőhercegnek és fiának, Ferenc József főhercegnek (a későbbi császár és király), István főherceg-nádornak és a Batthyány-kormány összes tagjának jelenlétében.

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leverését követően Haynau táborszernagy szintén itt írta alá a magyar forradalmárok fölött kimondott ítéleteket.

A prímási palota homlokzata - fotó: Wikipédia


Miután az országgyűlés elköltözött Pozsonyból Budapestre, a palota helyiségeit bérbe adták. Itt működött egy ideig a nőpraeperandia intézete, a katolikus Casino, ezen kívül helyet kapott benne a katonai törzstiszti tanfolyam, az ipar és a fémipar iskolái, és a katolikus temetkezési egyesület raktárai.

1902. augusztus 30-án az egész épületet megvásárolta a város, és hozzálátott annak felújításához, hogy városi hivatalokat, múzeumot és közkönyvtárat létesítsen benne.

A két világháború között a palota tükörtermében irodalmi előadásokat és szerzői esteket tartottak: Várnai Zseni, Schöpflin Aladár, Móricz Zsigmond és Thomas Mann is tartott itt előadást.


Wikipédia nyomán Aranyfust.com

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Back to top!