Searching...
2013. március 12., kedd

Herczeg Flóra, a Társulat Rékája (fotókkal és zenei videókkal)


Flóra 19 évesen arra az elhatározásra jutott, hogy kiad egy népdalos lemezt, és annak teljes bevételét felvidéki és kárpátaljai iskoláknak adományozza. Magyar nyelvű könyvtáraik bővítéseképpen irodalmi könyveket és a magyar történelemről és kultúráról szóló társasjátékokat ajándékozott 10 iskolának. 

Herczeg Flóra (Miskolc, 1984. december 16.–) magyar énekesnő, népdalénekesnő. Először hétévesen állt színpadon, néptáncosként. Később népdalénekes lett. Tagja volt a Narco Polo együttesnek, ma pedig a Herczeg Flóra és a Veszelka kommandó énekese. 2008-ban a Társulat c. tehetségkutató műsor keretében választották ki az István a király c. rockopera Réka szerepére. 

 1984-ben született Miskolcon, ám magát mégis egriként tartja számon. Egész gyermekkora a néptánc, a népzene és a népművészetek jegyében telt, mellette pedig 7 évig zongorázni, 5 évig pedig gitározni tanult. A népdalokkal 11 évesen kezdett el foglalkozni, és 17 évesen országos versenyen első helyezést ért el Sellyén. Ekkor úgy döntött, hogy többet nem versenyez, mert nem neki való. Tanulmányait a Debreceni Egyetemen, francia szakon folytatta. 

2004-ben arra az elhatározásra jutott, hogy kiad egy népdalos lemezt, és annak teljes bevételét felvidéki és kárpátaljai iskoláknak adományozza. Magyar nyelvű könyvtáraik bővítéseképpen irodalmi könyveket és a magyar történelemről és kultúráról szóló társasjátékokat ajándékozott 10 iskolának. A „Zúgadoz ez erdő sok szép énekszótól” c. album 700 példányban kelt el. 





2005-ben az egyetemen Comenius ösztöndíjat nyert, amelynek keretein belül 4 hónapot Szicíliában töltött, és ott francia nyelvet illetve magyar kultúrát tanított egy kéttannyelvű gimnáziumban, nyelvtanári asszisztensként. 

Ugyanebben az évben kereste fel a Narco Polo világzenei együttes, hogy legyen az énekesük. Egy percig sem gondolkodott, hiszen szerette volna a népdalokat más zenei környezetben is a közönség elé tárni. A zenekarral folyamatosan koncertezett egészen annak 2009-es átalakulásáig, aztán Veszelka Kommandó néven folytatták a munkát. 




2007-ben jelentkezett „A Társulat” c. szerepválogató műsorba, amelynek során a 25. jubileumát ünneplő Szörényi-Bródy rockopera, az „István, a király” díszelőadására keresték a 8 főszerepre alkalmas amatőr/profi színész-énekest, akiket egy 12 héten át tartó műsorfolyam keretein belül választottak ki. A több mint 1000 indulóból végül sikerült elnyernie Réka szerepét, ami egyben nagy gyermekkori álma beteljesülése is volt. Az „István, a király”-t az elmúlt évek alatt kb. 200 000 ember előtt játszották. A hanglemez 1 hónap alatt lett aranylemez.  2009 szeptemberében a Veszelka Kommandóval világzenei lemezt adott ki, ám a turné után kilépett a zenekarból. 



2010-ben franciatanári diplomával a kezében új utakat keresett: egy kiváló zongoristával, Gonda Lászlóval kezdett el dolgozni, ennek gyümölcseként 2011. február elején jelent meg a „Ringass még – Presser Gábor dalai” című új lemeze.




Wikipédia nyomán Aranyfust.com (ro)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Back to top!