Searching...
2012. szeptember 13., csütörtök

Befejeződött a Mikó-vár külső felújítása

Elnyerte végső arculatát Csíkszereda egyik legfontosabb műemléképülete, befejezték a Mikó-vár külső felújítását, a továbbiakban belül folytatják a munkálatokat. Valószínűleg tudják tartani az ütemtervet, és idén az épület belseje is megújul, habár néhány jelenség arra mutat, hogy lehetnek fennakadások is.
mikovar_01_b

 „Ha értékben nézzük, a hetven százalékán vagyunk túl a leszerződött munkának, a külső és belső falak, az épület tetejének rendbetétele és a fűtés korszerűsítése befejeződött. Igaz, nem az önkormányzattal szerződött a kivitelező, de mi folyamatosan követjük a várfelújítási munkálatokat, beleértve persze a Csíki Székely Múzeum szakembereit, és hetente tartunk ülést” – emelte ki lapunknak Antal Attila alpolgármester. A munkálatokat 2011 tavaszán kezdték el, a beruházó, vagyis az Országos Műemlékvédelmi Hatóság több mint hétmillió lejt irányzott elő, és a tervek szerint idén befejeződik a teljes felújítás.

Kívül csak az első emeleti födém magasságában végigfutó kőpárkány restaurálása maradt függőben, mivel ehhez tervmódosítás szükséges, pontosan erről tárgyaltak a legutóbbi munkaülésen. A déli szárny, ahol a vártörténeti kiállítás is található, teljes mértékben elkészült, a múzeum alkalmazottjai most ott rendezkedtek be. A keleti szárnyon folytatódnak a munkálatok, a nyugatin kevesebb a teendő, mivel itt raktárak vannak, és a felújítás nagyrészt befejeződött, sőt az emeleten található rendezvény-, protokollterem és a lépcsőfeljáró is elkészült. Az időszakos kiállításra berendezkedett termek felújítása szintén véget ért, az északi szárny első emeletén található termeket jelenleg takarítják, a földszinti termekben most kezdték lerakni a padlót.

Műemléképületről lévén szó nem teljesen zökkenőmentes a felújítás. Habár a vár kívülről egy erős erődítménynek látszik, mégis sokszor kiderült, hogy elnagyoltak a belső falak és a födémek. „Sok helyen gyenge deszkaborítást találtunk, mindenféle szigetelés nélkül, akadozott a villanyhálózat, a tűzvédelmi rendszer kiépítése is” – hangsúlyozta az elöljáró. A kápolnabástya plafonját már-már beomlás fenyegette, teljesen el kellett távolítani, így a stukkókat is restaurálni kell – tudtuk meg tőle.
mikovar_02_b
Emiatt a kivitelezési terven állandó módosításokat kell eszközölni, ez eddig működött is, de amióta kormányváltás történt, és a beruházó, az Országos Műemlékvédelmi Hatóság éléről is leváltották a vezetőket, akadozik a kommunikáció. „Amíg Hegedűs Csilla vezette a szakhatóságot, minden szakmailag megfogalmazott kérdésünkre szakmailag megindokolt választ kaptunk. Most hetek óta sok ügyben várjuk a választ, de nem érkezik” – panaszolta Antal Attila. Azért kell állandóan változtatásokat eszközölni, mert a kivitelezési tervet, amely alapján a vár felkerült az országos restaurálási listára, egy külső megrendelő készítette még 2007-ben, és eléggé elnagyolt lett, mivel minden fontos szempontot nem vett figyelembe.

Hozzátette, hogy a város által megbízott építész, tervező Máthé Zoltán, aki a kivitelezési tervet napirendre hozta, és a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium megbízottja, az építészfelügyelő Gogolák Margit, valamint a kivitelező Tectum Company Kft. jó együttműködésének köszönhetően a kényes problémákat is sikerült megoldani. Szakszerűen el lehetett végezni a falkutatásokat és a földszinti termekben a régészeti ásatásokat – melyet önzetlenül a múzeum szakemberei folytattak –, még akkor is, ha ezek az eredeti tervben nem szerepeltek, így a kivitelező türelmére volt szükség, hogy ezeket is végre lehessen hajtani, hiszen számára ezek a tevékenységek késedelmet okoztak.

Teljesen korhű helyreállítás nem volt céljuk, hiszen az épületben működik a Csíki Székely Múzeum. „Senki nem gondolja, hogy attól lenne jó a Mikó-vár, ha visszatérnénk a fáklyás világításra. Azt gondoljuk, hogy azt kell átvennünk és megőriznünk, ami a jelenlegi működést nem zavarja, persze másfelől nem fogunk polikarbonát felületeket használni például a tetőn, ahol ma is a cserépfödést lehet alkalmazni” – részletezte kérésünkre a felújítási elveket Antal Attila.

Székelyhon.ro

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Back to top!