Searching...
2012. október 24., szerda

Erdély az autókon is


Ha autóval járunk akkor is fontos, hogy az utakon is tudják rólunk, hogy kik is vagyunk. Egy magyarországi rendszámnál ez nagyjából egyértelmű, hogy magyarul is szólhatunk az előttünk menőhöz - ha éppen szükséges. Más a helyzet viszont egy erdélyi rendszámtáblánál: bár az első két betű árulkodik a megyéről, de azt egy nem helybéli nem biztos, hogy egyértelműen azonosítani tudja.


Ezen kívül pedig az önazonosság tudat: az erdélyi, székelyföldi közösséghez való tartozás kifejezője is lehet egy, az autón elhelyezett matrica, ami már már a nemzetközi jelzésekhez hasonló.

A tárgykörben ma már viszonylag nagy  kínálat az interneten, illetve egyes üzletekben is. Ráadásul nem csak helyi rendszámú jármű, de akár magyar, vagy éppen szlovák lajstromban levő gépkocsi is felszerelhető egy ilyen kis billoggal.



Az egyik legismertebb próbálkozás a tárgykörben az Erdélyi Magyarságért egyesület matrica-kínálata, amely
az itt is látható Erdély és Székelyföld jeleken kívül, kínál egyéb kétnyelvű matricákat (így például "harapós kutya") kiírást is. Utóbbiakat két nyelven, míg autójeleiket pedig magyarul és latinul.






Te használsz, vagy használnál két (vagy több) nyelvű matricákat, feliratokat? Mondd el véleményed itt, vagy Facebook-oldalunkon!
.


2 megjegyzés:

  1. Köszönjük hogy irtatok a kezdeményezésünkről!

    VálaszTörlés
  2. Erdélyi Képek admin2012. október 26. 15:21

    Sziasztok! A jó dolgokról mindig szívesen adunk majd hírt. Részünkről a további együttműködésnek sincs akadálya. e-mail erdelyikepek@outlook.com

    üdv
    Robi

    VálaszTörlés

 
Back to top!