Searching...
2012. október 25., csütörtök

A Holnaposok szobra Nagyváradon


2012. Október 25-én, csütörtökön 14 órakor avatták fel Nagyváradon a Holnaposok szoborcsoportot az Ady Endre Líceum főbejárata melletti, Fő utcai sarkánál. (Fotó: Sükösd T. Krisztina / Reggeli Újság) 
A Juhász Gyulának, Ady Endrének, Dutka Ákosnak és Emőd Tamásnak örök emléket állító, életnagyságú szobrokból álló kompozíció mindenképpen hiánypótló a partiumi városban.
Ki látta már a szobrot élőben? Mit gondoltok róla? Ha vannak saját felvételeitek is a szoborról töltsétek fel Facebook-oldalunkra, vagy küldjetek e-mailt az erdelyikepek@outlook.com -címre, ahová nem csak a szobor képeit, hanem bármilyen erdélyi képet, videót, vagy élményt is várunk.


Itt még az Ady-múzeumban állt a szobor
(2012. július, fotó: Nagy Orsolya, Kronika.ro)
A szoborcsoport hónapokig állt az Ady Endre Emlékmúzeum egyik termében, ahelyett, hogy a számára kijelölt köztérre került volna.


A késlekedésnek több oka volt. Elsősorban az alkotás számára kijelölt helyen álló, engedély nélküli kávézóterasz akadályozta a szoborcsoport felállítását. Az Ady Endre Gimnáziummal szembeni kis téren felállított kerthelyiség területe ugyanis a többszöröse volt annak, amire a tulajdonosnak engedélye volt. A vendéglátóhely augusztusig kapott haladékot a terasz lebontására, amit végül – többszöri önkormányzati felszólításra – meg is tett, így felszabadult a terep a szobor számára.

A Deák Árpád képzőművész által jegyzett műalkotás elkészítését egyébként a megyei önkormányzat finanszírozta, a helyszínt azonban a városvezetőségnek kellett előkészítenie. 

A négy alak egy kávézóasztal körül ül vagy áll, s az asztal mellett egy üres szék is található, amelyre bárki leülhet, és az illusztris társaság körében fényképeztetheti le magát. A szoborállítást kezdeményező RMDSZ egyébként azt is kérte a helyi önkormányzattól, hogy a környéken térfigyelő kamerákat helyezzen el, hiszen az utóbbi években gyakorivá váltak a – főleg magyar vonatkozású – emlékművek kárára elkövetett vandál cselekedetek.


A Holnap irodalmi antológia Nagyváradon, 1908-ban és 1909-ben megjelent 1. és 2. kötetét a modern magyar irodalom kiindulópontjaként emlegetik az irodalomtörténészek.
1908 tavaszán több nagyváradi fiatal költő és író tervezte egy irodalmi társaság megalakítását. Ehhez az adott végső lendületet, hogy 1908 februárjában a Premontrei Főgimnázium tanáraként Váradra érkezett Juhász Gyula. Juhász levélben fordult egyetemi barátaihoz (Babitshoz, Kosztolányihoz, Oláh Gáborhoz), hogy bevonja őket a mozgalomba. Közülük Babits Mihály vállalta el a tagságot, s a váradi rokoni kapcsolatokkal rendelkező Balázs Béla is. 1908 tavaszára kialakult az írógárda a hét költő – Ady Endre, Babits Mihály,Balázs Béla, Dutka Ákos, Emőd Tamás, Juhász Gyula és Miklós Jutka - részvételével. Ők mindannyian Ady feltétlen hívei voltak. (Wikipédia)



Reggeli Újság / Krónika nyomán

  A holnap hősei. A szoborcsoportot a tervek szerint a jövő hét közepén avatják fel (fotó: Korda Árpád)
A Holnaposok a Kronika.ro képén -fotó: Korda Árpád

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Back to top!