Searching...
2012. október 31., szerda

Erdély-plakátok a múltból, a jövőnek


Az Erdély-plakátokat Sümegi György budapesti művészettörténész fedezte fel egy papírkereskedőnél: a 16 plakáttervből álló gyűjtemény egy 1940-ben meghirdetett pályázat majdnem teljes anyaga. A magyar idegenforgalmi hivatal a bécsi döntés után hirdetett pályázatot Erdélyt népszerűsítő plakátok elkészítésére. 


A pályázat „a visszatért keleti országrészek (Erdély) turisztikai szépségeinek, fürdőinek stb. propagálását szolgáló művészi plakáttervezésre” szólt (Sümegi György Erdélyi plakátok 1940-41 című tanulmánya)


Célja, hogy „elsősorban a hazai lakosságnak kedvét és figyelmét felhívja […] ezen országrészek üdülő és turisztikai felkeresésére”


"Mindkét pályadíjnyertes plakátjának a fölirata, ahogy az eddig ismertek zöméé
is: ERDÉLY. Ez azt is jelenti, jelentheti, hogy magát a történelmi,
kultúrtörténeti fogalmat próbálták a legtöbben vizuális eszközökkel megközelíteni"
- idézi Sümegi György Mihalik Sándort

Az erre beérkezett terveket hetven év után először állították ki 2011-ben – az akkori tárlat egyik érdekessége volt, hogy mivel a pályamunkákat csak jeligével látták el, nem tudni biztosan, melyiket kicsoda készítette. Budapesten 1941-ben volt megtekinthető a plakátterv-sorozat. A nyertes mű, Konecsni György – a kor legjelentősebb magyar plakátművésze – terve nem szerepel a gyűjteményben, mivel állami tulajdonban maradt, mondta el a Transindexnek Székely Sebestyén György, a ClujEst Galéria vezetője. 

„Az alkotók mindegyike a korra jellemző stilizálással dolgozik, másrészt mindegyik terven Erdély bizonyos sztereotip tematizálását láthatjuk: hegyek, vadak, síelés, gyógyfürdők – ami manapság már ritkán kerül szóba, ha Erdélyről beszélünk” – fejtette ki a galériavezető. 

A baloldali plakátterv a kiállítás plakátján is látható: Székely Sebestyén
György szerint ez a legkorszerűbb valamennyi alkotás közül


Transindex nyomán

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Back to top!