Searching...
2013. április 8., hétfő

Első világháborús emlékmű Brassóban? (olvasónk kérése)



Egy kedves olvasónk szeretné teljesíteni idős nagyapja kérését: láthassa a nagyapja nevét az első világháborús brassói emlékművön. Segítsünk a keresésben!

Mikor megkaptuk a levelet először picit tanácstalan voltam, hogy miképp is induljunk el, aztán találtam egy utalást arra, hogy Brassóban állt, egy elpusztított turul-szobor. S mivel első világháború, így nagyon valószínű, hogy ezt keressük.
Nem csak a szobor, de a rajta levő névtábla is érdekes volna. Nyilván nagyobb esély magának a szobornak egy archív-képen való megtalálására lehet.


A másik ötletem a témában a brassói vashonvéd szobra volt. Sajnos ez sem létezik már, de képeket sikerült róla találni ez látható fentebb is. Itt valószínűleg nem volt külön emléktábla, tehát nem erről lehet szó.
Egyébként: "A szobrot Bartha Albert császári és királyi vezérezredes ajándékozta a városnak. A Postaréten felállított vashonvéd felavatását 1918. október 8-án tervezték megtartani, de azt nem tudni, hogy erre sor került-e, mert időközben véget ért a háború. A szobornak amolyan patrónus szerepet szántak, amelynek a következő üzenetet kellett volna közvetítenie a városban élő magyar és szász lakosok felé:
Legyeket tovább is egyek, megértők, testvérek a béke verőfényében csak úgy, mint a háború viharában!”
1919-ben a Brassóba bevonuló román katonák a szobrot lefejezték és a levágott fej helyére egy román katonafejet faragtak, így asszimilálva a vasvitézt az akkori viszonyokhoz. Ekkor már „Statua dorobantului” névvel illették az alkotást. Az nem tudni pontosan, hogy mennyi ideig állt így a szobor, de az tudható, hogy rövid idő után egyszerűen eltűnt a helyéről. További sorsára nézve nem maradt fenn adat."
(Kádár Albert- kozterkep.hu)

Akinek tehát van ötlete, esetleg képe, írja meg e-mailben az aranyfust@outlook.com címre, vagy a Facebook.com/Erdelyikepek oldal üzenőjébe.

A levél:

Kedves admin!

Nagyon nagy kérésem lenne ( már számtalan helyen kértem, de nem találtam megoldást)
Édesapám májusban lesz 88 éves, az a nagy kérése, hogy szeretné látni az ő nagyapja emlékét. Ez a hely Brassó, háborús emlékmű. ott született, és oda vitték meghalni, az emlékmű tábláján fel van írva a neve : B Szabó Sándor Hencida.
Ha valaki lenne szíves nekem ezt a két képet elküldeni, teljesíthetném Édesapám kívánságát.
Ha a további gyökereinket felkutatni nem tudom, ezt hagyhatná örökül a dédunokáinak.
Köszönettel várom a válaszod



Aranyfust.com (ro)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Back to top!