Searching...
2013. április 9., kedd

Erdély színei Budapest zászlajában


A korábbi budapesti zászló színei Erdély címeréből származnak. A szabadságharc során ezek a színek Magyarország és Erdély egyesítését szimbolizálták.


A piros-arany (sárga)-kék színű fővárosi lobogót rendszerint a hozzá hasonló színű kék-sárga-piros román lobogójával tévesztették össze a külföldi látogatók. Mindkét lobogó színösszeállítása a kék, sárga és a piros. A román zászlón azonban függőlegesen vannak a színsávok és a színek sorrendje balról jobbra a kék-sárga-piros. Budapest lobogóján viszont vízszintesen voltak a sávok, és a színek sorrendje fentről lefelé piros-sárga-kék.

 A korábbi budapesti zászló színei Erdély címeréből származnak. A szabadságharc során ezek a színek Magyarország és Erdély egyesítését szimbolizálták. A román kormány 1848 nyarán hivatalos zászlajának is elfogadta a piros-sárga-kék trikolórt, hogy kifejezze ellenérzését az egyesítéssel kapcsolatban. Budapest az

1867-es kiegyezés után kezdte használni ezeket színeket Erdély visszacsatolásának tisztelgésül. 2011 márciusában Tarlós István főpolgármester jelezte, hogy meg kívánják változtatni a főváros hatályos zászlaját. Ehhez a Fővárosi Önkormányzat döntésére volt szükség. 2011. június 22-én a Fővárosi Közgyűlés elfogadta Budapest új zászlaját.A főpolgármester az új zászlóról szóló rendelet szükségességét azzal indokolta, hogy a korábbi zászló könnyen összetéveszthető volt más lobogókkal.



Az új lobogó fehér színű, nemzeti színekből összeálló (piros-zöld), befelé mutató farkasfogazattal szegélyezett zászló, közepén a város eddig is használatos címerével.
 Az új zászló hasonló az 1848–49-es forradalom és szabadságharcban a Honvédsereg által használt zászló, valamint Magyarország hadizászlójának színeihez és formájához, ami szintén fehér színű, valamint piros és zöld, úgynevezett farkasfogakkal szegélyezett, közepén a magyar címerrel.

 Később a farkasfogakat „egymásba fordított, piros és zöld egyenlő szárú, egymással nem érintkező háromszögekből összeálló díszszegélyre” módosították.

  Wikipédia nyomán

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Back to top!