Searching...
2012. november 30., péntek

Hagyományőrzés határon innen és túl


   November 24.-én, szombaton ismét megrendezésre került Kerepesen az immár hagyománnyá vált Székely-est, melynek ezúttal az Erdélyi Képek blog szerkesztősége is részese lehetett.
Az eseményre a kerepesi Forrás Művelődési Házban került sor, ahol változatos programokkal várták házgazdáink az erdélyi székely kultúra iránt érdeklődőket.

  Talán sokan nem tudják, hogy Kerepesen és környékén nagy számban élnek székely családok, becslések szerint mintegy nyolcszáz főről beszélhetünk. Amint az utóbbi években megtapasztaltam, egy igen összetartó, a hagyományokat tisztelő és ápoló közösség alakult ki a főváros szomszédságában, akik örömmel fogadják a határ ezen oldalára került honfitársaikat.
Ezúttal is változatos programmal készültek az eseményre.
Többek közt megtekinthettük a Székelyföld, képekben kiállítást, mely a székelység mindennapjaiból, a hagyományos életmódból és a tájegység építészetéből nyújt ízelítőt, és megcsodálhattunk egy szőttesekkel, népi bútorokkal és fafaragásokkal berendezett szobát is.


Az est nyitó programja Hidán Csaba László történész előadása volt (Székelyek a középkori magyar államban), melyben ismertette a székelység kialakulásával foglalkozó elméleteket és irányzatokat, a középkor történetében betöltött katonai szerepüket, kiváltságaikat és jogi helyzetüket.
A történelmi tények felsorakoztatása mellett előadásában kitért a székely monda- és mesevilág fontosságára is az általa mesélt történeteken keresztül. Előadásából megismerhettük Bálványosvár legendáját és Tündérkert eredetmondáját is. Ezt követően viselet- és fegyverbemutatóra került sor, melynek során a gyakorlatban is megismerkedhettünk őseink harcművészetével.

Az est további részében a Székely Kör táncbemutatójában felelevenítette a lánykérés, lakodalom és szüreti mulatság perceit, jellegzetes székely humorral és népdalokkal fűszerezve azt.
Házigazdáink a gasztronómiai élvezetekről is gondoskodtak, az előadások után lakodalmas terített asztal várta a vendégeket, melyen mindenki megtalálhatta a szívének (és gyomrának) legkedvesebb erdélyi finomságot, legyen az kalács, kocsonya, túrós puliszka, disznótoros csemegék vagy a sokunk körében nagy népszerűségnek örvendő zakuszka és padlizsánkrém. 
A finom étkek mellett előkerült a tájegység népszerű itala, a köményes pálinka is. Az est programja táncházzal zárult, melyből minden korosztály lelkesen kivette a részét.

Szöveg és képek: Julcsi

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Back to top!