Searching...
2013. május 1., szerda

A bánsági régióban egyedülálló hagyomány – Májusfa-ünnep Óteleken



A bánsági régióban egyedül Óteleken él a májusfa-állítás ősi szokása. A nagylányoknak május elsején hajnalban „titokban” állított májusfák leszedése a helybéli fiatalok legnagyobb ünnepe, amely derekas mulatsággal zárul. 
A májusfa ünnep szombaton délelőtt az óteleki templomban megtartott szentmisével kezdődött, amelyen részt vettek a különleges alkalomra magyar viseletet öltött fiatalok. Az első májusfát a templom előtt szedték le a legények, megtisztelve az intézményt és Heinrich József plébánost, aki harminc esztendővel ezelőtt újraélesztette az ősi hagyományt Óteleken.

A népviseletbe öltözött legények-nagylányok feldíszített lovaskocsikon, zeneszóval, vidám hangulatban indultak a lányos házakhoz. A Csesztánovics-portán a 21 éves Zitának ötödik alkalommal állítottak májusfát a legények. A májusfáról leszedett gyönyörű csokrot Zita barátja köszöntő kíséretében adta át szíve választottjának, utána kezdődhetett a tánc, a mulatság, a háziak süteménnyel, sörrel-borral, üdítővel kínálták a legényeket. Zita anyukája, Olga elmesélte, hogy neki egyetlen egyszer állított májusfát 1984-ban a jövendőbeli férje, Csesztánovics Sándor, utána el is vette feleségül!


Mezei Árpád helyi tanácsos házánál két gyönyörű csokrot szedtek le a legények a májusfáról, hiszen a háznál két eladósorban levő nagylány is van: a 22 éves Emma Tünde és a 24 éves Melinda Csilla. A csokrok leszedése és a lányok felköszöntése után az udvaron folytatódott a mulatság, ahol minden került, ami szem-szájnak ingere. A nagylányok nagyapja, Borsányi János elmesélte: az ő idejében a katonának készülő regruták állították a májusfákat, ők annak idején (1958-ban) nyolcvan májusfát állítottak a faluban! Májusfa járt akkoriban nemcsak a nagylányoknak, intézményeknek, hanem a mesterembereknek is. „A virágokat éjszaka loptuk a kertekből – mesélte János bácsi –, volt olyan ház, ahol előre kikészítették nekünk a virágokat vödörbe, hogy ne tapossuk össze az ágyásokat a sötétben!”

Heinrich József óteleki plébános felelevenítette olvasóink számára az óteleki májusfa-állítás hagyományának történetét. A plébános tudomása szerint az 1950–1960-es években még élt a hagyomány, de azután abbahagyták és 1981-ben, amikor először Ótelekre került papnak, a fiatalok megkérték, hogy vezessék be újra a májusfa-állítást, ami 1982-ben meg is történt. „Az első évben is a templomnál kezdtünk, akkor még csak 12 májusfát állítottak a legények az eladó lányoknak, ahol komoly volt az udvarlás – mesélte Heinrich József –, de miután látták, milyen jól sikerült a dolog, a következő években kiszélesítették, azóta minden 16 év feletti lánynak májusfát állítanak az udvarlók vagy barátok. A fiúk összeadják a pénzt a virágokra, a csokrokat hetente kétszer cserélni kell. Nem kérdezi senki, honnan vannak a csokrok, olyan év is volt, hogy a templomkertből is leszedték az összes virágot... A májusfákat szép virágcsokorral, selyemsszalaggal díszítik. Amikor a legények sorra járják a lányos házakat, nemcsak ételt-italt, hanem perselypénzt is kapnak, ilyenkor helyreáll a költségvetésük. 1982 óta folyamatosan megy a májusfa-állítás Óteleken! Minden nyolc osztályt végzett lánynak állítanak májusfát a legények. Az idén 15-15 magyar viseletbe öltözött nagylányt és legényt számoltam össze a templomban.”

A májusfa ünnepen, amely a kultúrotthonban megtartott mulatsággal zárult, részt vett Szabó Csaba Zoltán óteleki polgármester, aki saját lovas kocsijait a fiatalok rendelkezésére bocsátotta és minden tőle telhetőt megtett a rendezvény sikeréért. A lovaskocsikon a falut járó fiataloknak a Zoly band zenészei szolgáltatták a talpalávalót.

Óteleken találkoztunk a napokban tisztségéből leváltott Marossy Zoltán volt alprefektussal is, aki az alábbiakat nyilatkozta lapunknak: „Ott, ahol a magyar közösség még életképes, feltétlenül szükség van egy ilyen rendezvényre, amely össze tudja gyűjteni a fiatalokat, mert bennük van a jövő! Jóleső érzés nézni a szülőket, nagyszülőket, amikor fénylő szemmel örülnek a fiatalok szórakozásának. Ezt csak itt, Óteleken, a májusfa-leszedés ünnepén látom, máshol csak kívánni tudom. Jó lenne, ha sikerülne meghonosítani egy-egy jó szokást minden magyar faluban!”

Pataki Zoltán
nyugatijelen.com (2012)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Back to top!